Is Riga een veilige stad?

Riga is zeker een veilige stad voor een buitenlandse student. Zoals iedere grote stad heeft ook Riga wijken waar het niet wordt aangeraden om ’s nachts en ik het donker alleen te zijn. Maar verder is het een gezellige en veilige stad!

Moet ik een Letse zorgverzekering afsluiten als in Letland studeer?

In Letland kent men geen verplichte gezondheidsverzekering – spoedeisende hulp is in principe (bijna) gratis en andere diensten zijn tegen vergoeding beschikbaar. Er zijn wel mogelijkheden om een lokale verzekering af te sluiten. Maar het is ook mogelijk om via de Nederlandse verzekeraar verzekerd te blijven en de zorgkosten van Letland in Nederland te declareren.… Lees verder Moet ik een Letse zorgverzekering afsluiten als in Letland studeer?

Kan ik mijn studiefinanciering/lening meenemen naar Letland? Is deze hoger voor een studie in het buitenland?

Ja, dat is mogelijk. Deze regel je bij de DUO (voorheen IB-groep). Klik hier om naar de formulieren te gaan voor studeren in het buitenland. Met dit formulier moet je de studiefinanciering aanvragen waarna DUO in samenwerking met NUFFIC het studieprogramma gaat beoordelen op vergelijkbaarheid met dezelfde opleiding in Nederland. Ja, als het collegegeld voor… Lees verder Kan ik mijn studiefinanciering/lening meenemen naar Letland? Is deze hoger voor een studie in het buitenland?

Kan ik werken naast mijn studie?

Doordat de studielast vrij groot is, blijft er niet veel tijd over voor werk. Ook door de taalbarrière is dit niet altijd mogelijk. Maar werken is niet uitgesloten; er zijn mogelijkheden om bijbaantjes te vinden waar kennis van de Engelse of zelfs Nederlandse taal voldoende is.

Zijn er al Nederlandse studenten bij de RSU?

Ja, er studeren momenteel (februari 2012) twaalf Nederlandse studenten, waarvan drie tandheelkunde en de rest geneeskunde. Het is mogelijk om met deze studenten in contact te komen via een Facebook groep Dutch at RSU die zij zelf hebben opgezet.

Heb ik een verblijfsvergunning nodig voor Letland?

Als je burger bent van één van de EU landen of een verblijfsvergunning hebt, die je dezelfde rechten geeft als een EU burger, dan hoeft er geen verblijfsvergunning in Letland aangevraagd te worden. Letland is sinds 2004 lid van de Europese Unie en sinds enkele jaren ook onderdeel van de Schengen Zone.